MR INSURAN

Panaskan Enjin Kereta dan Motorsikal Pagi-Pagi Sebelum Bergerak adalah Ajaran Sesat!

Panaskan Enjin Kereta dan Motorsikal Pagi-Pagi Sebelum Bergerak adalah Ajaran Sesat!

Pasti ramai diantara kita telah dimind-setkan dengan ‘hidupkan enjin dahulu biar kasi panas enjin‘. Oleh itu, ramailah ambil kunci kereta dan start enjin. Ada yang sampai 3 sehingga 15 minit lamanya enjin terbiar tanpa kereta bergerak. Katanya, lagi lama lagi bagus.

SEBENARNYA, ITU DUSTA SEMATA-MATA! KITA TELAH TERTIPU!

Tabiat menghidupkan kereta dalam tempoh yang lama tanpa menggerakkan kereta mampu merosakkan kondisi enjin.

Jepun , United Kingdom dan di Amerika Syarikat antara negara-negara yang menetapkan satu undang-undang bahawa enjin kenderaan tidak boleh dibiarkan hidup dalam keadaan idling melebihi 5 minit atau 3 minit bagi kenderaan ringan. Kenapa perkara ini ditegah?

The Canadian Office of Energy Efficiency telah bersetuju bahawa cara yang terbaik untuk memanaskan enjin adalah dengan memandunya. Walaupun suhu persekitaran berada di takat -20 darjah selsius, mereka menyarankan enjin kenderaan hanya perlu dipanaskan pada sekitar 15-30 saat sebelum meluncur ke jalanraya.

Untuk bercerita lebih lagi tentang sebab dan musababnya, mungkin korang semua boleh baca perkongsian daripada pakar bidang permotoran, saudara Irwan Sanei seperti bawah ini yang menjelaskan persoalan diatas.

 

“Dulu sewaktu di Jepun, apabila tiba musim sejuk di antara bulan 12 hingga 2, memang malas ke kelas. Nak naik motor sejuk bontot. Handle pun sejuk. Bila jalan kena angin, pun sejuk walaupun pakai full leather suit dengan jaket snow board.”

“Bila stop, buka glove, pegang ekzos pipe, bessss. Tak sempat maintain panas, dah sejuk balik. Maka, menjadi rutin, sebelum naik motor, panaskan enjin dulu. Suatu hari, saya disekolahkan oleh mekanik motor saya, ex-racer dan jurutera enjin pakar ICE (internal combustion engine).”

“Awat hang idle enjin motor hang lama sangat Iwan? (Dia cakap Jepun, saya translate ke Bahasa Kedah supaya hangpa paham hehehe). Saya pun jawab poyo macam pandai guna commonsense saya; ya la Ueno-San, sejook kowt?? Sat gi mati la plak.”

“Dia jawab, jangan idle lebih daripada 30-saat. Tak kira kondisi musim sejuk atau panas. Enjin kontinental atau Jepun. Enjin direka untuk bergerak. Apabila enjin dan minyak enjin sejuk, sistem pembakaran akan banyakkan minyak supaya pembakaran rich.”

“Kalau kekal idle, minyak tadi akan meleleh di dalam keadaan cecair ke dalam silinder merosakkan piston, dinding silinder dan blok enjin. Jika keadaan stoichometric, minyak akan menjadi wap di combustion chamber bercampur udara dan spark, lalu dikompres piston untuk menukar energi haba ke energi kinetik.”

“Habis tu, steering fluid, minyak gearbox dan pelincir moving parts masih sejuk, ok ka berjalan? Ueno-san respon; jika dibiarkan idle tanpa kita guna steering dan gear, minyak akan kekal berada di sum masing-masing tanpa diedarkan ke gear-gear moving parts. Tak ada maknanya.”

“Maka katanya, idle jangan melebihi 30-saat. Enjin moden ada autochoke yang akan rich-kan campuran fuel dan apabila kita bergerak, ia akan selaras automotik ke idling sesuai. Untuk minit 1 hingga 15, jangan kasar dengan throttle. Bawa beradab. Santuni enjin, gearbox dan differential. Bawa slow, TETAPI HARUS BERGERAK.”

“Baru saya faham bahawa takrif warm-up enjin di dalam mode parking itu tak wujud. Tak digalakkan. Saya rasa ramai orang tak tahu atau ada maklumat songsang tentang isu ini kan? Lalu kita pun amalkan ajaran sesat-permotoran semenjak kereta pertama kita sedangkan amalan macam ni memang salah.”

*Nota : idling enjin di dalam keadaan kereta berhenti tidak bergerak hendaklah dielakkan, jika mampu. Idling di dalam situasi apapun memendekkan hayat enjin dan menggunakan bahan bakar yang banyak. Membazir minyak. Maka, cuba pendekkan tempoh memanaskan enjin di dalam mode parking.

Gerakkan kenderaan anda 30-90 saat setelah enjin dihidupkan dan biar enjin warm-up ketika bergerak. Berlembut dengan throttle. Pandu seperti biasa apabila enjin di suhu operasi optimum sekitar 98.9-darjah Celcius yang disarankan oleh SAE (Society of Automotive Engineers).

 

Kredit: Siakap Keli

One thought on “Panaskan Enjin Kereta dan Motorsikal Pagi-Pagi Sebelum Bergerak adalah Ajaran Sesat!

  1. Ԝhere diԁ I ѕay the deficit ԝas aⅼl his
    fault. Ι saiԁ Republicans but ʏоu did say Obama and І agree witgh үou on that!Thе buck stops ɑt thee tοp!
    And thеir has been no mention by Trump to decrease tһe deficit.
    He shut down thе governmebt trying tto get mоre money appropriated.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *