MR INSURAN

4 Rahsia Isi Minyak Yang Anda Tidak Tahu

4 Rahsia Isi Minyak Yang Anda Tidak Tahu

CAMERON HIGHLAND, 19 Mac -- Presiden MyPPP  Tan Sri M Kayveas membantu mengisikan minyak untuk penunggang motosikal pada program Jom Isi petrol untuk Cameron Highland Bikers di sebuah stesen minyak di Brinchang hari ini. --fotoBERNAMA (2017) HAK CIPTA TERPELIHARA

1. Isi minyak di waktu awal pagi atau di waktu suhu sejuk.

Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika anda mengisi minyak di waktu tengah hari, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak anda.

 

petrol

2. Isi minyak dengan perlahan-lahan.

Cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak anda. Kawal picu dengan menarik secara separuh penuh. Ini dapat mengurangkan wap keluar bersama-sama petrol.

 

4-Rahsia-Isi-Minyak-Yang-Anda-Tidak-Tahu

3. Isi minyak semasa tangki separuh penuh.

Ini kerana semakin banyak baki minyak dalam tangki semakin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap sekaligus anda akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.

 

isi-minyak-ikut-liter-e1491650300805

4. Isi minyak petrol ikut liter

Amalkan pengisian minyak dalam liter, bukannya ringgit.

contoh:

Pergi ke kaunter, cakap nak isi 20 liter. Patu, bayar RM46. Ini lebih baik daripada isi RM40, kerana jumlah minyak yang masuk adalah 15.7894737 liter. Sedangkan nozzle hanya menyukat sehingga 2 tempat perpuluhan sahaja.

 

Nota: Jangan lupa untuk matikan enjin kereta dan elakkan penggunaan handphone semasa mengisi minyak serta jangan lupa kunci kereta semasa mengisi minyak untuk mengelakkan kes kecurian yang sering berlaku di stesen minyak.

 

sumber: SinarFM

 

MUDAH, BUKAN?

 

JANGAN LUPA UNTUK CLICK LIKE, COMMENT & SHARE. UNTUK LEBIH INFO FOLLOW PAGE ‘MRINSURAN.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *