MR INSURAN

Nak Cover Insuran Paling Rendah Boleh Ke Tidak?

Fuhhhh.. yang nih memang topik kegemaran ramai, nak cover insuran kereta bawah market value pastinya insuran kereta akan jadi murah. Namun anda harus paham bahawa terdapat risiko sampingan bila anda buat camtuh.

Serius memang tak di nafikan, kalau kereta tuh setakat pegi balik surau atau jalan jalan dalam kawasan rumah jeh. Baik cover rendah dari market value sebab risiko nak kemalangan memang tipis.

Image result for breakdown

Admin just nak pahamkan korang risiko jika rendah kan harga pasaran. Secara asasnya bila kita rendahkan sum insured (Nilai Perlindungan), harga insuran akan jadi lebih murah. tapi Tuan perlu paham :-

kenderaan yang tekurang insurans mengalami kerosakan. Tuntutan anda akan dikurangkan dengan nisbah nilai kenderaan yang tidak diinsurankan, Contohnya jika anda menginsurankan kenderaan anda sehingga 70% daripada nilai pasaran, syarikat insurans hanya akan mebayar 70% daripada jumlah kos pembaikan.

Maksudnya disini anda tertakluk di bawah klausa purata. Ada sejumlah wang yang anda perlu keluarkan untuk mendapatkan. Ok mungkin ada tak jelas saya saya tInfo grapic di bawah supaya mudah paham.

Jika anda lihat contoh di atas, Hampir RM2000 yang anda perlu bayar untuk settlekan sendiri untuk kerosakan kereta ana. Sakit jugak tuh nak kene keluar sekali gus sejumlah banyak tuh.

Adalah lebih baik jika kita bayar lebih skit duit premium masa awal-awal nak renew insuran tuh dari bayar kemudian bila tangguh kos pembaikan sendiri.

Sekian, Semoga bermanfaat:)

CREDIT : ROADTAXPANTAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *